Показват оригинал на Башкьойския препис на „История славянобългарска
Показват оригинал на Башкьойския препис на „История славянобългарска / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Изложба „На ползу роду болгарскому - История славянобългарска и възрожденската книжнина в Добруджа" се открива в зала „Възраждане" на Художествената галерия. Във временната експозиция ще бъдат показани църковна книжнина и утвар, учебници и учебни пособия, книги с приписки и спомоществователи, светска българска и чужда литература, периодичен печат. Всички експонати са от епохата на Възраждането и са битували в Добрич и Добруджа. Акцент в изложбата ще бъде и предоставеният от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" оригинал на Башкьойския препис на „История славянобългарска" от отец Георги. Посетителите могат да видят и фотодокументалната изложба, посветена на 250-годишнината от написването на Паисиевата история.

Началото на проявите, посветени на европейското културно събитие „Нощ на музеите" на 19 май започва в 17.30 часа в музея в градски парк „Св. Георги". Основен акцент в програмата е съвместната изложба на Регионален исторически музей - Добрич и авторката на енергийни картини Пенка Нешева. В многообразие от багри и форми експозицията отправя уникално, космическо послание за здраве и хармония с природата, а културните ценности от фонда на музея ще разкрият древните езически вярвания, ритуали и практики, свързани с предпазване на човека от „лошо око" и зли сили и ирационалния му опит за обяснение на света.

В програмата са включени: „Работилница на открито" на възпитаници от СОУ "Климент Охридски", ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара", музикален спектакъл на малчуганите от детска градина № 12, изпълнения на флейтистката Росица Бояджиева, Дамска формация „Мистика" и арт център „Палитра". За всички посетители, които желаят да научат повече за тайните на природата, е предназначена прожекцията на филма „Великата тайна на водата".

Целта на организаторите е да приобщят разнородна аудитория към европейската инициатива, като по нестандртен, иновативен и атрактивен начин направят възможно усвояването на едно традиционно културно пространство.

В нощта на отворени врати музеят в градския парк ще приема посетители до полунощ.