Плажният хандбал завладява терените на Албена
Плажният хандбал завладява терените на Албена / Албена АД

Турнир по плажен хандбал ще се проведе от днес до 12 юни във ваканционно селище „Албена“. Миналото лято атрактивният, динамичен и емоционален спорт се завърна в курорта с държавните първенства и привлече вниманието на хилядите туристи. В националните шампионати това лято участие вече заявиха 12 мъжки, 8 юношески и по 6 отбора жени и девойки. По този начин се очертава турнирът да е най-масовият и най-силен в страната.

„За втори пореден път държавното първенство по плажен хандбал ще се проведе в КК „Албена”, където ни предоставят отлични условия. Комплексът разполага с две игрища, с трибуни, които са най-добрите в страната за нашия спорт, сподели председателката на комисията по плажен хандбал към БФХ Марияна Стаматова.

Новото тази година е, че юношите и девойките ще бъдат на възраст до 16 години. Това се налага, защото националните отбори ще участват за пръв път на Европейско първенство /Назаре,Португалия/, което е и етап за класиране на Младежките олимпийски игри през 2018 г. в Буенос Айрес.

„След като вече е почти сигурно, че плажният хандбал ще бъде официално олимпийски спорт от игрите през 2024 г., интересът на всички европейски държави нарасна. Очакваме съвместно с нашите домакини от КК „Албена”, през тези 5 дни да сътворим истински празник. По време на турнира ще доуточним  с ръководството на комплекса идеята ни през следващите години да кандидатстваме за европейско или световно първенство. За да натрупаме опит, вероятно ще организираме и турнир, който да е част от Европейския тур по плажен хандбал. Каним всички, които имат възможност да наблюдават срещите по този атрактивен спорт и почивайки, да се забавляват заедно с нас”, каза още Марияна Стаматова.

Домакините от Албена, съвместно с телекомуникационна компания, ще предоставят два мобилни телефона чрез томбола.