Педагогът-хореограф Величка Кънчева празнува 80 годишен юбилей
Педагогът-хореограф Величка Кънчева празнува 80 годишен юбилей / Личен архив

Община Добрич и фолклорен ансамбъл  „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов организират тържествен концерт по повод 80 годишнината на Величка Кънчева. Проявата ще се състои на 12 март  от 11 часа в Младежки център „Захари Стоянов“.

Започнала като танцьор през далечната 1956 г. в ансамбъл „Добруджа“ под ръководството на Димитър Симеонов-Острото, Величка носи в сърцето си българските ритми и дори възрастта днес не е в състояние да я спре да танцува. Заради любовта към децата и народните танци става учител в ОУ „Христо Ботев“ в град Добрич, където нейната идея да създаде състав за народни танци среща гореща подкрепа. С този състав тя печели призови места на прегледи на художествената самодейност и възпитава децата в обич към българския фолклор.

Житейският й път е неразривно свързан с народния танц - ръководи състава в Строителния техникум в града, с който отново обира първите места при всички участия, както и с ръководеният пак от нея ансамбъл на ВРЗ „Хан Аспарух“. Работата с деца, обаче й носи най-голямата радост . Заедно с учителстването в с. Зърнево Величка прави три разнородни състава и въвежда децата в първите стъпки на българския танц  без разлика от етнос, възраст и умения.

Защото за нея съхраняването на българската идентичност  започва от любовта към фолклора.  Днес Величка с благодарност си спомня за всички, които са я подкрепяли и кани почитателите на народните песни и танци, учениците си и всички съграждани на празника си.