Отварят коледния базар на паркинга на пл.Свобода
Отварят коледния базар на паркинга на пл.Свобода / Дарик Добрич

Коледният базар в Добрич отваря врати и ще продължи до 31 декември. Тази година той е поставен на по-различно място - отново на площад "Свобода", но на паркинга зад магазините на "Наркооп". Мястото е променено, за да се щади настилката на пешеходната зона, която може да бъде наранена при монтирането на дървените къщички, обясни зам.-кметът Надежда Петкова. Базарът се състои от 9 павилиона по 6 кв.м, четири - по 12 кв.м и 10 места за продажба на картички и сурвакници.

Две големи къщички са наети от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите и Международен колеж и ще предлагат кебапчета, салати, хлебни изделия и греяно вино. В павилион, нает от Бизнес центъра, се предлагат сувенири и подаръци, изготвени от майстори-занаятчии от Добрич. На базара ще има по традиция стъклени играчки за елха, гирлянди, украси и картички, както и още пчелни продукти, свещи, бижута, декоративни тъкани и плетени от камъшит изделия.

Новост за първи път тази година ще бъде присъствието на англичани, живеещи в България, които ще подредят щанд с дървени играчки.

Къщичките на коледния базар са закупени от общината по Програмата за развитие на туризма, припомни Петкова. Те се ползват за занаятчийски базари и през друго време на годината. През 2014-а кметският екип смята да предложи нова програма за развитие на туризма, в която се предвижда използване на павилионите за регулярни базари на производители в Добрич, съобщи зам.-кметът. Обсъждаме идеите, ще може да съобщим новини в средата на месец януари, каза тя.