Отбелязваме Световния ден за профилактика на самоубийствата
Отбелязваме Световния ден за профилактика на самоубийствата / netinfo

На 10 септември ще отбележим Световния ден за профилактика на самоубийствата. Проявата се организира от Международната асоциация за суицидопрофилактика. Отбелядва се от 2003г. в сътрудничество със СЗО.

Темата тази година е "Чрез разбиране - нови надежди". Целта е запознаване на обществото с проблема самоубийство и начините и методите за намаляване на самоубийствата в световен мащаб и най-вече в развиващите се страни.

Само за 2004г. от пропуснати години живот, вследствие на преждевременна смърт от самоубийство, загубата на брутен вътрешен продукт в България е 42 млн.долара по данни на специалисти от Националния център по обществено здраве. Регистрираните опити за самоубийства в страната през 2004г. са около 3000. Тяхното болнично обслужване по цени на НЗОК струва 1 млн.и 500 хил.лева.

От началото на тази година до края на август само в Добрички регион извършените самоубийства са 37.

Самоубийствата са сред най-честите причини за смърт сред младежи и подрастващи, сочат данните на специалистите. В света на всеки 3 секунди се правят опити за самоубийство, а на всеки 40 секунди се случва самоубийство. Годишно над 1 млн. души загиват по своя воля, много повече от жертвите на катастрофи и войни - отбелязват лекарите.