Отбелязваме рождението на Йовков с изложба в библиотеката
Отбелязваме рождението на Йовков с изложба в библиотеката / Дарик Добрич - архив

С изложба на библиотечни документи, под наслов „Обаятелният  женски свят в Йовковото творчество”, Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 132 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков.

Експозицията съдържа  документи от фонда на сектор „Краезнание” на библиотеката – книги, периодични издания, различни по вид документи, обособени в сбирка „Йордан Йовков” ” – плакет, юбилейни марки, пликове, значки и покани. Представена е голяма част от литературното наследство на писателя, което се съхранява в библиотеката – томовете на издателство „Хемус” – от 20–те и 30–те години на миналия век, Събрани съчинения в 7 тома /издадени през 1956 г./ и др. Сред ценните експонати са и едни от най–старите издания на „Последна радост” от 1926 г., „Вечери в Антимовския хан” от  1928 г., „Жетварят”, „Старопланински легенди” и др. Посетителите ще видят и най–новото издание на „Албена. Избрано” от 2011 г. на български и руски език. Изложени са различните издания на всички Йовкови творби, както и отделни преводи на немски, полски, румънски и есперанто.

В изложбата са включени още юбилейни вестници, издавани по повод годишнини на писателя, като Йовков лист, издаден в Добрич през 2010 г. Отделено е място и за изследванията на наши изтъкнати йовкововеди като Иван Сарандев, Спиридон Казанджиев, Димо Минев, Йордан Дачев.

Документите и изданията разкриват жизнения и творчески път на Йовков – певецът на народната душа, красотата и хуманизма, а акцентът в изложбата е обаятелният женски свят в Йовковото творчество, подчертават организаторите.

Експозицията е подредена във  фоайето  на Регионална библиотека  „Дора  Габе” и може да се разгледа от читателите и гражданите на Добрич от 9 до 30 ноември 2012 година.