Отбелязваме 120 години от рождението на Дора Габе
Отбелязваме 120 години от рождението на Дора Габе / netinfo

120 години от рождението на Дора Габе се честват днес в добруджанското село Дъбовик - родното място на голямата поетеса. Цветя ще бъдат поднесени на паметника на Габе в двора на местното читалище, което носи нейното име. Ще се проведе тържествено събрание и ще се открие изложба на рисунки от детския пленер с участието на деца от Констанца. Творбите са направени по теми от произведения на Дора Габе.

Гостите на събитието, сред които племенницата на поетесата - Виолета Пенева, ще разгледат музейната сбирка с оригинални вещи на Дора Габе. Експозицията е открита преди 13 години. В нея се съхраняват ценни лични предмети, документи, както и книги на поетесата и на баща й Петър Габе. Една от реликвите е румънско издание с детски разкази от 30-те години на миналия век. Идеята е сега книжката да бъде преиздадена с илюстрации от детския пленер.

Сред останалите изложени вещи са очилата на Дора Габе, картите й за пасианс, чашки и вилички, кафемелачка, полски орден "Усмивката на слънцето, с който е наградена поетесата. Впечатлява и гипсова отливка на нейните ръце, направена посмъртно. Маска на лицето й се пази в София.

Носителят на Националната литературна награда "Дора Габе" ще стане известен на 16 септември, съобщиха междувременно от кметството в Добрич. Решението ще се вземе на сесия на добричкия Общински съвет. За престижното отличие са номинирани 10 творци.