/ nbp.bg
РЗИ-Добрич с инициативи за здравословно хранене в учебни заведения
Световният ден на прехраната се отбелязва днес. Всяка година на 16 октомври фокусът на общественото внимание се насочва към проблемите, свързани с прехраната. От 1945 г. насам, по решение на ООН по прехраната и земеделието, в над 150 страни в света се разискват и търсят решения на въпроси, свързани с глада, бедността и хранителните ресурси. България се включва през 2006 година.
 
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Мотото на деня за 2017 г. е: "Да променим бъдещето на миграцията, инвестирайки в развитието на селските райони".
 
Храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да е в достатъчно количество и с доказано качество. Освен, че е нужно да се храним, важно е да се храним здравословно, съчетавайки храненето с движение и природосъобразен начин на живот. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма.
 
Диетолозите препоръчват няколко основни правила при храненето:
  • разнообразие при избора на хранителни продукти;
  • прием на по - малко количества храна, но по-често;
  • консумация на достатъчно белтъчини;
  • ограничаване на мазнини и пържени храни;
  • ограничаване на захарта и захарните изделия;
  • ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
  • намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;
  • прием на достатъчно вода и течности за деня;
  • избягване употребата на алкохол;
  • правилна обработка на храната;
  • поддържане на здравословно тегло и физическа активност всеки ден;
 
РЗИ-Добрич ще се включи в отбелязването на Световния ден на прехраната с провеждане на интерактивни обучения в детски и учебни заведения, с дегустации на различни видове храни  от  деца и ученици, с оглед изграждане на правилни хранителни навици и здравословен избор на храни.