Оставиха в ареста  разследван за убийство в Стефаново
Оставиха в ареста разследван за убийство в Стефаново / Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд остави без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение и потвърди ареста на Никола Иванов, разследван за убийството на приятеля му Живко от село Стефаново, Добричка област.

55-годишният Иванов е обвиняем затова, че на 14-ти срещу 15 февруари тази година, в село Стефаново е убил 68-годишния си приятел и съселянин Живко. Тялото било открито часове след престъплението в приземния етаж на къща на ул."14-та", припомнят от Апелативния съд.

Предмет на разследването е умишлено убийство, за което законът предвижда затвор минимум 10 години. Според Апелатвиня съд, събраните до настоящия момент гласни свидетелства и други доказателства, макар и по косвен път обосновават предположението, че Никола е участник в престъплението. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Никола отрича да е извършител на престъплението, но съдът се съобрази с факта, че следствените действия са в самото начало. Очакват се и няколко експертни заключения.

С оглед тежестта на наказанието, Апелативният съд потвърди извода на Окръжен съд-Добрич, че при по-лека мярка за неотклонение Иванов може да се укрие или да извърши друго деяние. Този извод се мотивира и от събраните характеристични данни, които представят Никола като агресивен и склонен към насилие  след злоупотреба с алкохол. Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.