Окръжният съд отмени присъдата на Евгения Банева и върна делото на прокуратурата
Окръжният съд отмени присъдата на Евгения Банева и върна делото на прокуратурата / Дарик Добрич

Окръжен съд-Добрич отмени изцяло присъдата срещу 41-годишната Евгения Банева и върна делото на Районна прокуратура-Каварна за отстраняване на допуснати нарушения.

На 11 ноември миналата година Банева получи от Районен съд-Каварна условна присъда от 1 година с 3 години изпитателен срок, припомнят от пресслужбата на Окръжния съд. Тя беше призната за виновна в това, че през ноември 2009 г. при условията на посредствено извършителство противозаконно е унищожила въздушен електропровод, състоящ се от 7 метални стълба и 140 метра четирижилен алуминиев кабел, на стойност 4006 лева. Районният съд е осъдил Банева да заплати тази сума като обезщетение на фирмата, собственик на съоръжението.

Впоследствие присъдата е обжалвана от подсъдимата с искане тя да бъде отменена.
Окръжните магистрати са извършили цялостна проверка на атакувания съдебен акт и са констатирали, че той е постановен при допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство и при изготвяне на обвинителния акт. Тези нарушения дават основание делото да бъде отменено и върнато на досъдебното производство, посочват от съда.

В обвинителния акт, а впоследствие и в постановената присъда, не е посочено мястото на извършване на престъплението. Това е пропуснато и при повдигане и предявяване на обвинение в хода на досъдебното производство.
Окръжен съд- Добрич отбелязва, че прокурорът е бил длъжен да посочи в нарушение на кои разпоредби от кой нормативен акт от действащата законова уредба е осъществено деянието. Според Окръжния съд констатираната непълнота на обвинителния акт е лишило обвиняемата от възможност да узнае обвинението в неговата цялост и пълнота, а оттам е ограничило и възможностите й за защита.