Отчет на ОД на МВР - Силистра
Отчет на ОД на МВР - Силистра / netinfo
Резултатите, които областната дирекция на МВР-Силистра е постигнала по отношение на основните показатели на дейност – противодействието на битовата престъпност, престъпленията, свързани с финансови и бюджетни средства, пътната безопасност и присъствието в малките населени места, ми дават основание да определя като добра работата на дирекцията през 2017 г. Това каза днес в Силистра главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”, който участва в годишния отчет на областната дирекция. На него присъстваха също зам.-директорът на ГД „Борба с организираната престъпност” старши комисар Стефан Джолев, окръжният прокурор Теодор Желев, председателат на Окръжния съд Людмил Хърватев, директорите на ТДНС  Лъчезар Ганев и на РДПБЗН комисар Румен Мърев.

Според отчета, представен от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров, статистическите данни за престъпността през 2017 г. показват относителна стабилност. Лек спад – с 5,41%, бележи нивото на криминалната престъпност. През изтеклата година са регистрирани 1119 престъпления, срещу 1183 за предходната 2016 г.

Коефициентът на престъпност (брой регистрирани престъпления на 100 хил. души) е 885, като тук също се отчита намаление спрямо 2016 г. с близо 50,64 (936,16 за 2016 г.) Постигнатият процент на разкриваемост на престъпленията през 2017 г. е 60,05%.

Традиционно в структурата на криминалната престъпност продължават да доминират кражбите (около 25% от регистрираните престъпления), следвани от икономическите престъпления, престъпленията, свързани с наркотици, измамите и др. Нисък остава делът на тежките престъпления срещу личността. През 2017 г. е регистрирано 1 умишлено убийство, което е разкрито. Грабежите са 8 с процент на разкриваемост 62,50%.

През 2017 г. продължава тенденцията на намаление на детската престъпност. Едва 3, 95 % е относителният дял на престъпленията, извършени от непълнолетни, спрямо общо разкритите криминални престъпления.

По отношение на пътната безопасност се отчита намаление на броя на пътнотранспортните произшествия с 69 (329 през 2017 г., спрямо 398 през 2016 г.). Загиналите граждани са 21 (16 през 2016 г.), ранените са с 54 по-малко (107 през 2017 г. , спрямо 161 през 2016 г.).

Главен комисар Терзийски определи подобряването на пътнотранспортната обстановка като един от главните приоритети в бъдещата дейност на дирекцията. Той препоръча активно използване на техническите средства, чрез които се елиминира субективният фактор в контролната дейност. В скоро време ще бъдат закупени нови стационарни камери за контрол на пътното движение и ще бъде създаден център за обработка на нарушенията, заснети с технически средства, което ще облекчи натоварването в пътната полиция, допълни още директорът на ГДНП. Наред с това акцент в бъдещата работа остава противодействието на битовата престъпност и активизирането на икономическа полиция по всички линии на дейност.

По време на отчета бе изразено задоволство от традиционно доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата, пожарната и структурите на ДАНС и ГДБОП. Бе изтъкната и добрата работа на отдел „Разследване”, от чиито дела, приключени с мнение за обвинение, само две са получили оправдателни присъди.