Общините с послание към бъдещите управници
Общините с послание към бъдещите управници / netinfo

Послание към бъдещите кандидати за депутати в 42-то Народно събрание отправиха от Националното сдружение на общините в Република България, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на УС на сдружението. Кметовете настояват за спиране на наследените от миналото и антиевропейски по дух управленски практики. Според тях такава практика е възлагането на общински отговорности без адекватно ресурсно осигуряване. Кметовете апелират бъдещите депутати да не подкрепят деформирана децентрализация, при която на общините се възлагат само отговорности, без съответните права за тяхното ефективно упражняване.

Второто основно искане на НСОРБ е за реформиране на общинския сектор, за реална финансова децентрализация, за преустройство на системата от държавни трансфери за общините.

Третото искане на сдружението е за постигане на равнопоставен диалог и партньорство между централната и местна власт. Кметовете смятат, че е нужно да се възстанови съветът по децентрализация като постоянно действащ орган с паритетно участие на представители на централната и местна власт. "Да се включват наши представители в процеса на подготовка на нормативните актове и да се вслушвате в тяхното мнение", се казва още в посланието. Общинската част от съфинансирането по европейски проекти да се поеме от държавния бюджет, настояват още кметовете.

 

"Убедени сме, че усещането на хората за надеждни и работещи институции може да бъде превърнато в реалност само при равнопоставен диалог, партньорство и еднопосочност в действията на централната и местна власт.

Във времето, в което вие залагате своите управленски цели, ви предлагаме както изстраданите от нашата практика отговори и решения, така и нашата готовност заедно да ги реализираме. Вярваме, че в следващите години заедно ще създадем качествено нова среда за успешно развитие на българското местно самоуправление!", пише още в документа на НСОРБ.

Детелина Николова съобщи, че сдружението подготвя промени в Закона за местното управление и местната администрация, които ще бъдат предоставени на депутатите в новото Народно събрание. Според кметовете този закон трябва да включва и нов дял за гражданското самоуправление.