/ Община Тервел
Общинският съвет на Тервел прие правилник за подпомагане на семейства и двойки, които имат репродуктивни проблеми.

Одобриха за финансиране 4 малки проекта на Община Тервел

Със средства до 3000 лв. ще се подпомагат семейства или двойки, които имат обективни причини да не се възползват от финансираните от републиканския бюджет процедури на центровете за асистирана репродукция.

С до 3 500 лв. ще се подпомагат семействата за процедурата с донорски генетичен материал. Определени бяха и общинските съветници, които заедно с представители на администрацията и медици ще разглеждат заявленията и документите на желаещите да получат помощта. В комисията ще участват общинските съветници Диана Йорданова и Галина Тончева.

Общински фонд ще подпомага образовани родители в Тервел

Средства за подпомагане ще се заделят всяка година в общинския бюджет. За тази година не са разчетени средства, но общината има готовност да осигури такива за подпомагане на една двойка или семейство чрез компенсирани промени в бюджета си.

Новият механизъм е стъпка в действията на местната власт за преодоляване на демографските проблеми, коментират от общината. В предходните няколко години в Община Тервел чрез инвитро процедури са заченати и родени общо 11 бебета, между които и три двойки близнаци.