Община Тервел
Община Тервел / Дарик Добрич
Идеята е на ВМРО, в Добрич тя бе отхвърлена
Общинският съвет в Тервел подкрепи идеята на председателя на местната структура на ВМРО и общински съветник инж. Костадин Станчев за създаване на общински фонд за подпомагане на родители с висше и средно образование в добруджанската община. Местният парламент даде съгласието си за създаване на фонда с впечатляващо мнозинство от 19 гласа за и 1 въздържал се. 

Предложението на инж. Станчев е мотивирано с трайната тенденция за задълбочаваща се демографска криза в Тервел и все по-осезаемия недостиг на квалифицирани кадри с висше, а в последно време и със средно образование. Млади образовани семейства напускат общината, търсейки по-добра алтернатива и стандарт на живот за себе си и своите деца. Инж. Станчев е категоричен, че общинските съветници в Тервел са длъжни да обърнат внимание на този проблем и да търсят начини за ограничаване на негативните демографски тенденции. Една от възможностите е стимулиране на младите и образовани семейства да останат в Тервел.

За целта е необходимо да се създаде общински фонд, чрез който да бъдат подпомагани финансово млади семейства с деца, в които и двамата родители са с висше или средно образование, подчертават от ВМРО. На тези семейства ще се предоставя еднократна финансова помощ при раждане или осиновяване на дете., а задължително изискване е родителите да имат адресна регистрация на територията на Община Тервел. Въвеждането на образователен ценз е нужно, за да не се допускат злоупотреби с общинските средства и да се въведе критерий, по който те да се предоставят – да се стимулират знаещите и можещите, от каквито общината има нужда, мотивира предложението си общинският съветник от ВМРО.

Съветниците в Тервел създадоха и временна комисия с председател инж. Станчев, която ще изготви правилник за дейността на общинския фонд.
 
За разлика от колегите си в Тервел, общинските съветници от Добрич, водени от конюнктурни интереси бламираха правилника за дейността на общински фонд за подпомагане на отговорни и образовани родители, посочват още от местната централа на ВМРО.