Община Балчик ще инвестира в четвъртокласната пътна мрежа
Община Балчик ще инвестира в четвъртокласната пътна мрежа / Дарик Добрич

Четвъртокласната пътна мрежа ще бъде приоритет в инвестиционната програма на община Балчик през 2014 година, съобщи пред журналисти кметът Николай Ангелов. Намерението е да се инвестират не по-малко от 4 милиона лева, които ще бъдат осигурени от Общината и чрез кандидатстване за финансиране от държавния бюджет. Голяма част от средствата ще бъдат насочени за пълна рехабилитация на два пътни участъка Пряспа - Дропла и Ляхово - Одърци.

През новата година ще продължи работата и по проектите, финансирани с европейски средства, отбеляза Ангелов като подчерта, че на 20 декември община Балчик е успяла да подпише договора за проекта за исторически туризъм, спечелен по ОП"Регионално развитие". Проектът предвижда възстановяване на три обекта - Старата мелница, Текето в село Оброчище и късноантичната крепост „Дионисополис".

Община Балчик планира и ремонт на картинната галерия, за което ще бъдат заделени 300 хил. лева. „Богатство, което имаме като картинен фонд заслужава да бъде експонирано сред подобаваща обстановка”, посочи кметът на Балчик. Сред приоритетите за 2014 година той постави и развитието на домашния социален патронаж, който ще обхване всички населени места в общината.

Ангелов коментира и възможностите за развитие на бившето военно летище в Балчик, което все още е в активите на летище София. Идеята, лансирана преди две години за превръщането му в гражданско летище, което да приема големи самолети няма да се осъществи, посочи кметът на Балчик. Той се надява обаче летището да заработи като аеропорт за малки до 19-местни самолети. Такова летище има друг статут и за него са нужни много по-малко инвестиции, които биха могли да се осигурят по линия на публично-частното партньорство, отбеляза Ангелов.