Нови 5 заглавия ще се издават с финансиране от община Добрич
Нови 5 заглавия ще се издават с финансиране от община Добрич / Дарик Добрич

Пет заглавия от добруджански автори са одобрени за книгоиздаване с финансовата помощ на община Добрич. Те са избрани от експертна комисия на втората конкурсна сесия за тази година. Общата сума, която ще бъде отпусната, е близо 6 хиляди лева.

Ще се подпомогнат преработено и допълнително издание на "Изчезнали селища от Добричка област през XIX - XX век" на Георги Топалов; юбилеен сборник "120 години от рождението на Дора Габе" на Регионалния исторически музей; стихосбирка "Рай във Ада" на Георги Калчев, както и "Мъдрецът и птицата" на Драгни Драгнев. С общински средства ще бъде откупена и книгата на Атанас Пеев "Добруджанци се смеят". 

Книгите получават средства по правилата на община Добрич за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението, приети с решение на общински съвет през ноември 2008 година. Конкурсна сесия се провежда за втори път. През месец май бяха одобрени първите 6 заглавия. До края на 2009-та проекти ще бъдат разглеждани още веднъж - през декември.

През следващите години общината ще продължи да подпомага книгоиздаването и книгоразпространението на конкурсен принцип. Ще бъдат финансирани добрички автори и творби, свързани с историята и развитието на Добрич и Добруджа.