Нещо за четене - епизод 8: Умберто Еко - Пражкото гробище
Нещо за четене - епизод 8: Умберто Еко - Пражкото гробище / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 8: Умберто Еко - "Пражкото гробище"
52613
"Нещо за четене" - епизод 8: Умберто Еко - "Пражкото гробище"
  • "Нещо за четене" - епизод 8: Умберто Еко - "Пражкото гробище"

В поредния епизод на рубриката „Нещо за четене” по Дарик, Драгомил Георгиев представя романа „Пражкото гробище” от Умберто Еко. Това е последната засега книга на 80-годишния световноизвестен италиански писател, философ-семиотик и медиевист.

„Пражкото гробище” е книга, която интересува трайно мъжкото начало, споделя Драгомил Георгиев. В нея липсва темата за голямата съдбовна любов на живота, но затова пък са разгледани всички големи световни религии. Религията обаче е разгледана отвътре – какво представлява тя от една дехуманизираща и снизяваща гледна точка позиция, онова което става след Ницще, когато той възкликва на висок глас: „Бог е мъртъв!” Оттук нататък започва голямата криза на морала за човечеството.

Четенето на тази книга ще достави голямо удоволствие на всички, които обичат история от много висок ранг, казва Драгомил Георгиев. Книгата разглежда 19 век в Централна и Западна Европа. Двама разказвачи водят два дневника, а в хода на повествованието става ясно, че това е един и същи човек, който върши едни и същи дела и същевременно оценява другия.

Големият Умберто Еко е един от добрите ученици на Достоевски, защото навлиза майсторски в тайните на човешката душа, в нейните лабиринти.

„Пражкото гробище” е една от големите книги в световната литература и тя ще допадне на читателите, които имат афинитет към сериозната, високата проза и към творците, които се занимават с абсолютното и онова, което се крие зад него, категоричен е Драгомил Георгиев. Чуйте още от него – за книгата и нейния автор – в звуковия файл: