Наказание „пробация” за данъчно престъпление на „сламен човек”
Наказание „пробация” за данъчно престъпление на „сламен човек” / netinfo
Добричкият окръжен съд призна за виновен в извършване на данъчно престъпление 50-годишния Тодор Гочев от Добрич и му наложи наказание „пробация” за срок от 6 месеца. Това съобщават от пресслужбата на съда. Той трябва да плати 250 лв. глоба и над 6 хил. лв. обезщетение на държавата за нанесената вреда, както и още 400 лв. за държавни такси и разноски по делото.

Гочев бе наказан, че е избегнал плащането на корпоративен данък в големи размери – 6045 лв., като затаил истината и не отбелязал приход в годишната данъчна декларация, която подал за дейността на фирмата си за 2004 година.

През 2004 г. като представител на ЕООД „888”, той сключил договор с кооперация „Гурково”, за да й изготви Бизнес-план за кандидатстване по програма САПАРД. Планът бил изготвен и предаден, за което дружеството фактурирало на кооперацията 31 000 лв. плащане за услугата. При подаване на годишната данъчна декларация по ЗКПО обаче ЕООД „888” не отразило постъплението.

Гочев се е признал за виновен в хода на досъдебното производство, а пред съда днес призна, че планът е бил изготвен от Илхан Вели – тогавашния шеф на добричкия офис на ДФ „Земеделие” и сумата от 31 000 лв. е взета от него.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич посочи в съдебната зала, че причини за извършване на престъплението са ниското данъчно правосъзнание на обвиняемия и очевидното му използване като „сламен” човек. Държавното обвинение е изяснило, че Илхан Вели е посъветвал Тодор Гочев да си регистрира фирма и насочил кооперация „Гурково” към услугите й. Бившият шеф на клона на ДФ „Земеделие” в Добрич обаче носи само морална вина.

В последната си дума Тодор Гочев изрази пред Добричкия окръжен съд съжаление за стореното. Той работи като шофьор, има основно образование и живее с двамата си сина. Обвиняемият е осъждан на поправителен труд през 1999 г. и на условно лишаване от свобода за 3 години през 2001 г. Той остава с мярка за неотклонение „подписка” до влизане в сила на настоящата му присъда.

Тя може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Апелативен съд – Варна.