Над 300 животни са удавени от потопа в Добрич
Над 300 животни са удавени от потопа в Добрич / Областна администрация Добрич

Да се заостри бдителността относно евентуални зарази и заболявания, апелира Областният управител на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, информираха от Областна администрация. На него в спешен порядък бяха обсъдени предприетите действия и мерки от ОДБХ и РЗИ за предотвратяване на заболявания по животни и недопускане на хранителни инциденти сред населението при създалата се бедствена ситуация в последните дни в Добрич и областта.

Установени са удавени животни в района на три улици в Добрич - „Русия", „Копривщица" и „Индже”. Животинските трупове веднага са били извозени до Екарисажа във Варна. Животните са с общо живо тегло 770 кг, като сред тях е имало 199 пилета и кокошки, 103 заека, 3 кози, 4 ярета и 4 кучета. Предстои да бъде направена дезинфекция на съответните обекти и помещения.

Екипи на ОД „Безопасност по храните" от 20 юни /петък/ без прекъсване, извършват проверки на хранителните запаси в наводнените две детски градини и една ясла  в Добрич, в детски лагери в Кранево и Албена, в столовата на Хуманитарна гимназия, както и във хлебопроизводителната фирма „ Савимекс”.

От РЗИ съобщиха, че остава в сила препоръката да се ползва преварена или бутилирана вода.