Над 200 000 туристи са посетили  новата арт галерия в Двореца - Балчик
Над 200 000 туристи са посетили новата арт галерия в Двореца - Балчик / Дарик Добрич,архив

Над 200 000 туристи са посетили арт галерия „Тунела” в Двореца - Балчик за период от една година, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова. Галерията е създадена по проект "Трансгранично градинско изкуство по Черноморското крайбрежие", реализиран по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България. В рамките на проекта в Двореца е разкрит и Културно - информационен център, през който са преминали над 1000 посетители.

Основните цели на проекта са създаване, модернизиране и разширяване на природни туристически атракции в румънския град Текиргьол и Архитектурно-парков комплекс “Двореца” - Балчик чрез развитие на природни и исторически забележителности, стимулиране на общи трансгранични инициативи и стратегии за постигане на дългосрочни резултати от проекта. Цели се още популяризиране на новите  туристически атракции в двата крайбрежни райони на Румъния и България на външния и вътрешния пазар.

Водещ партньор по проекта е румънската община Текиргьол, където е изградена ботаническа градина и парк. Останалите партньори са община Балчик, университета „Овидиус“ – Констанца и Софийски университет „Климент Охридски“, който е присъединен към проекта след  промяна на статута на Държавен културен институт „Двореца” през 2011 година. Тогава земята беше прехвърлена към висшето учебно заведение, а сградите и съоръженията останаха към Министерството на културата чрез културен център „Двореца”, припомни Михайлова. През 2013 година университетът става партньор по проекта, за да могат да се реализират заложените външни дейности  в "Двореца", като създаването на висяща градина, оранжерия, напоителна система и други.

Общата стойност на проекта първоначално е била над 1500 000 евро, като най-голямата част – около 1 милион, е отделена за община Текирьол. Останалите над 500 000 евро са разпределени между другите партньори -  77 000 евро за Културен център „Двореца” , 12 000 евро за община Балчик и 440 000 евро за Софийски университет.

Не всички заложени външни дейности в архитектурно-парковия комплекс в Балчик са реализирани от Университетска ботаническа градина, но какви са причините за това и дали ще се връщат пари ще стане ясно при отчета на проекта, коментира Жени Михайлова. Тя подчерта, че Културният център е усвоил цялата отпусната сума от 77 000 лева за двата нови обекта.

Реконструираната галерия "Тунела" е снабдена с ново оборудване, разполага с модерни експозиционни витрини. През отминалия сезон там са представени поредица от изложби, между които археологичната експозиция „Реликвите на Калиакра” и изложбата на габровският музей „Дом на хумора и сатирата”.

Културно-информационният център предлага пълна информация за културно-историческото и природно богатство не само на Балчик и региона, но и на цяла Североизточна България. Там се организират конгресни събития и езикови обучения.