Морската вода става за къпане, два басейна с актове за нарушения
Морската вода става за къпане, два басейна с актове за нарушения / Sofia Photo Agency

Морската вода по Добруджанското крайбрежие става за къпане, сочат резултатите от мониторинг, извършен от РИОКОЗ - Добрич през летния сезон.
Не е установено трайно или криещо здравен риск замърсяване на морските води, използвани за къпане през лято`2010, тъй като в нито един пункт няма отклонения по показателите, чието нормиране има задължителен характер, посочват от инспекцията. 

Резултатите от мониторинга на води от плувни басейни показва обаче увеличение на пробите с отклонения от нормите. За първите девет месеца на годината са изследвани общо 440 проби по физикохимични и по микробиологични показатели. При 41 от тях са констатирани отклонения от нормите по физикохимични показатели. За сравнение през миналата година пробите с отклонения са били 13.

В два басейна са установени отклонения на водите по микробиологични показатели, за което на отговорниците на басейните са съставени актове за установяване на административни нарушения.

За същия период по заявка на клиенти са изследвани 143 проби "вода от плувни басейни".  От тях 31 проби са били нестандартни по физикохимични и 5 по микробиологични показатели.