Миро отива с Ангел си ти на Евровизия”
Миро отива с Ангел си ти на Евровизия” / БНТ1

Миро ще представи страната ни на "Евровизия" в Осло с песента "Ангел си ти". Тя беше избрана измежду други четири, написани специално за него и предстоящото му участие в международния конкурс. Зрителите на БНТ1 я класираха на първо място с 48,05% от техните гласове, събрани чрез sms-и и телефонни обаждания. На второ място с 27,42% остана "Twist&Tango", шведско-българско производство на музиканти, участвали неведнъж на "Евровизия".

Регламентът на българското й издание тази година беше променен, за да се сведе до минимум опасността от пореден скандал около нашия представител в конкурса. Според новите правила едни от най-авторитетните ни музиканти и медии, сред които и Дарик, първо избраха изпълнителя, който да изпратим в Осло, а едва след това беше определена песента, с която той да се включи в състезанието там. Гилдията застана твърдо зад Миро и беше единодушна в мнението си, че той е абсолютен професионалист.

"Ангел си ти" е композирана от самия Миро и беше сочена за победител в българското издание на "Евровизия" от редица музикални специалисти. Изпълнителят я представи за първи път още в началото на февруари и оттогава тя оглавява неофициални класации в интернет за предпочитаната песен, с която да се представим в Осло.
Миро: Благодаря ви на всички. Благодаря ви преди всичко за това, че не бяхте просто публика, а участвахте в каузата "Евровизия". Бъдете здрави и благословени и стискайте палци за Осло.

"Ангел си ти" Миро ще изпее в столицата на Норвегия, държавата-победител от миналогодишната "Евровизия", на 27 май. Тогава е вторият полуфинал на конкурса, в който ще участват 16 държави. 10 от тях ще се класират за финала. За да стигне до него Миро ще трябва да пребори представителите на Швейцария, Израел, Румъния, Кипър, Азербайджан, Дания, Хърватска, Холандия, Украйна, Швеция, Словения, Ирландия, Турция, Грузия, Литва, Армения.

Досега България е участвала в "Евровизия" пет пъти. Най-големият ни успех е от 2007 г., когато песента "Вода" на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класира на пето място. Най-лошият резултат принадлежи на Красимир Аврамов, който миналата година остана на 16-то място от възможни 18. На "Евровизия" са ни представяли още несъществуващата вече група Каффе (2005 г.), Мариана Попова (2006 г.) и Deep Zone и Балтазар (2008 г.).

39 държави ще участват в "Евровизия" 2010. 25 от тях ще отидат на финала на престижния конкурс, който е на 29 май.