Виа Понтика
Виа Понтика / netinfo
В 18 часа днес в Балчик ще бъде сложено началото на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Фестът ще бъде официално открит от Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика 2010”. След него на сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов и Христо Бонин, които ще представят бляскавия комедиен офис-трилър "Методът Грьонхолм".

 В дните от 10 до 18 септември в Белия град и ДКИ КЦ“Двореца“ ще си дадат среща студенти по изкуствата – художници, музиканти, актьори, от университетите на пет балкански държави - Черна гора, Сърбия, Македония, Румъния и България.

Своеобразен акцент във фестивалната програма тази година ще бъде калиграфията.Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата - Букурещ, и Националната художествена академия – София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София. В ателието ще имат възможност да се включат жители и гости на Балчик. 

Сред гостуващите събития на форума на младите в изкуството са фотографската изложба на Дамян Хаджииванов „Маски ? II” и спектакълът „Нирвана” наДраматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев.

„Прелестите на изневярата” и „Плешивата певица” са акцентите в театралния афиш на феста. В залата на Културен център”Мелницата” и в Каменна зала в Двореца ще се представят студенти, изучаващи актьорското майсторство, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и от Университетски театър - Нов Български Университет. Най-малките зрители ще бъдат очаровани със „Седемте козлета и вълкът” и „Таласъмът Тропалан”, представени от студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Тази година традиционната изложба живопис ще обедини автори от Македония, Черна гора, Румъния и България.

Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет „Анимато” от Факултета по музика на Университета по изкуства в Белград и съвместната изява на Дуо „Колаж” и възпитаници на Националната музикална академия „Проф, Панчо Владигеров”.

По идея на организаторите на „Виа Понтика”, тази година  присъстващите на събитията във фестивалната програма  на международния форум на младите в изкуството могат да изразят и съпричастността си към една благородна инициатива в Белия град – закупуването на роял за концертната зала в Културен център „Мелницата”. Идеята е на фондация „Академия Класика”. В концертната зала в „Мелницата”, реновирана  по европейски проект, се провеждат много музикални събития, но няма инструмент за клавирна  музика. Осигуряването му се е превърнало в кауза за „Академия Класика”, към която се присъединяваме и ние – организаторите на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“. От дарения досега са събрани 6 233 лева.

Финалът на Международния фестивал на младите в изкуството, който се организира отСдружение “Виа Понтика - 2010” с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, е  поверен на третокурсници от Националната академия за театралнои филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”от класа на  проф. д-р Атанас Атанасов.

В заключителния концерт на 18 септември в читалището на Балчикще бъдат представени песни от мюзикъли- MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond.