Между 30 и 50% са паднали оборотите в заведенията
Между 30 и 50% са паднали оборотите в заведенията / Дарик Добрич

Между 30 и 50% са спаднали оборотите в добричките заведения заради забраната за тютюнопушене на обществени места, съобщи председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич Димитър Димитров.

Той прогнозира, че през следващата година ще има много затворени обекти и фалирали собственици, особено от по-малките, тъй като те няма как да просъществуват. Димитров твърди, че в големите централни заведения забраната се спазва, но в кварталите, малките градове и селата тя тотално се нарушава. „РЗИ няма достатъчно капацитет за по-чести проверки. Тук трябва да се намесят браншовите организации, но те трябва да са упълномощени законово”, коментира собственикът на ресторант „Сплендид” Петър Денев. По думите му браншът търпи сериозни загуби и собствениците вече започват да съкращават персонал.

„След празниците, в началото на януари, положението ще стане критично и между 20 и 30 на сто от работещите в заведенията ще бъдат освободени, прогнозира Денев. „Предполагахме, че след забраната ще се увеличат клиентите ни непушачи, но това не се случи. В момента се опитваме да привлечем хората с по-високо качество на храната и сервиза, без вдигане на цените, но пак нямаме достатъчно посетители”, коментира Петър Денев.

Асоциацията е подготвила и внесла в НС предложения за изменение и допълнение на Закона за здравето. Според тях се допуска тютюнопушене в обособени помещения в заведения за хранене и развлечения – ресторанти, питейни заведения, кафенета, барове и кафе-клубове (с изключение на интернет кафетата, клубовете за игри и кафенетата на спортните зали). Собствениците на такива заведения трябва да плащат годишна такса съгласно Закона за местните данъци и такси.

В същото време обаче продажбата на куверти за Нова година върви много добре и над 70% от местата в ресторантите вече са изкупени. Цената варира от 35 до 80 лева на човек. Според Димитров тази година качеството на менюто, обслужването и развлекателните програми в новогодишната нощ ще бъдат на много високо ниво.