Металагро отчита 5,5 млн. лева приходи от продажби
Металагро отчита 5,5 млн. лева приходи от продажби / Дарик Добрич

5,5 млн. лева приходи от продажби за 2009 г. отчита „Металагро"АД-Добрич, съобщи за Дарик управителят на дружеството Марин Джамбазов. Най-голямото машиностроително предприятие в региона регистрира известно отстъпление спрямо 2008 г., когато е била продадена селскостопанска техника за 6,5 млн. лв.
18-процентният спад се дължи на намалените заради кризата заявки от традиционните партньори на „Металагро"от Холандия и Германия.

За сметка на това ръст бележи румънският пазар - там миналата година са реализирани продажби за над 400 000 евро. Това компенсира неизпълнените заявки от Западна Европа.

Под очакванията през миналата година са били продажбите в Русия и Украйна, където са били реализирани само четири машини. През тази година обаче заявките вървят добре и прогнозите са да продадем повече от 2008 г., когато концернът, който обслужва двете държави, закупи от нас 24 броя 12-редови адаптери, допълни Марин Джамбазов.

В най-скоро време предстои и сключване на сделка за 60 000 евро с нов партньор от Румъния.

Най-новата продукция на фирмата е 12-редовият адаптер за царевица, подготвя се и пускането на пазара на 16-редово приспособление за слънчоглед. През 2010 г. ще се довърши започналото през миналата година преустройство на ковашко-пресовия цех. В края на февруари предстои да бъде монтиран нов точков заваръчен апарат.