Местят щъркелите от варненския зоопарк в Добрич, масов мор на птици по ел.стълбове
Местят щъркелите от варненския зоопарк в Добрич, масов мор на птици по ел.стълбове / © Animal Hope Varna

Щъркелите от “Зоопарк – Варна” са преместени в Центъра за защита на животните и природата в Добрич, който е лицензирана зоологическа градина и спасителен център, съобщиха от РИОСВ – Варна. От началото на лятото до момента, РИОСВ-Варна се е разпоредила за настаняване на 12 бедстващи или ранени екземпляри от вида “Бял щъркел” в добричкия зоопарк.

В района на ВЕЛ “Новаково 2” днес е открит поредният ранен щъркел, който също е настанен в Центъра за защита на животните и природата в Добрич. Междувременно на 10 август в РИОСВ – Варна е постъпил сигнал за намерени мъртви щъркели в района на Аксаковска панорама – Военно поделение, кв. Владиславово. Същата вечер със съдействието на сигналоподателите са намерени две живи птици, които временно са настанени във варненския зоопарк, а после преместени в Добрич.

На 11 август екип от експерти на РИОСВ-Варна е извършил проверка на района. След обход по трасето на електропровода, са намерени 30 мъртви щъркела, разположени под електрическите стълбове и 2 на стълбовете, всички с видими следи от обгаряния. От РИОСВ – Варна са връчили на “Енерго Про мрежи” АД предписание за поставяне на птицебрани по трасето на електропровода ВЕЛ “Новаково 2”, отклонение ВВС-Владиславово със срок за изпълнение до 20.08.2014 г. При неизпълнение на предписанието, наказанието е от 2 000 до 20 000 лева.