Над 100 добричлии се включиха в маратон по четене
Над 100 добричлии се включиха в маратон по четене / Библиотеката, архив
На Международния ден на книгата и авторското право - 23 април, Регионална библиотека „Дора Габе” организира традиционния Маратон на четенето, част от Националната кампания „Походът на книгите”. В събитието ще се включат деца от детски градини, ученици от училищата в Добрич, читатели на библиотеката, граждани. Тази година библиотеката посвещава събитието на 90-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков.

Маратонът ще започне от 10.30 часа и ще бъде открит от поетесата Петранка Божкова. По време на събитието, Регионална библиотека „Дора Габе” ще отличи най-активните свои читатели до и над 14-годишна възраст, най-четящ клас и най-активен партньор.

Международния ден на книгата и авторското право - 23 април е обявен и за Ден за безплатен абонамент в Библиотеката.

Маратон на четенето ще има и в Народно читалище „Йордан Йовков“. На 23 април от 10.00 до 16.00 ч. културният институт кани всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона. Предвижда се четене на текстове от любими произведения или по избрана тема. Ще се включат класове от ОУ „Христо Смирненски“ и СУ „Димитър Талев“ с произведения на Таня Щевнер и Ран Босилек и др.

Инициативата се провежда от 2 април – Международния ден на детската книга до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. В хода на Маратона се насърчава четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура. Програмите винаги носят нови идеи, допълват ежедневните услуги на библиотеките, привличат все повече внимание с незабравими прояви и предизвикателства към жаждата за знания на любознателните деца и възрастни.