Над 100 добричлии се включиха в маратон по четене
Над 100 добричлии се включиха в маратон по четене / netinfo

Над 100 граждани на Добрич - общественици, представители на културни институти, ученици, техните учители и родители и библиотекари, се включиха в инициативата „Чети с мен”. Тя се провежда в цялата страна от Министерството на културата и е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Целта е да се насърчи четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти.

Начало на маратона по четене в Регионалната библиотека поставиха директорът й Пенка Христова и Иван Мандев - директор на Драматичен театър „Йордан Йовков”. Той поздрави участниците с емблематичното стихотворение на Валери Петров „Хвърчащите хора”. С приветствени думи към всички, дошли да споделят удоволствието от четенето, се обърна поетът Сашо Серафимов, председател на Сдружението на писателите в Добрич и посланик на библиотеката в кампанията „Забавното лятно четене”.

В проявата взеха участие ученици от СОУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Стефан Караджа”. Поетесата Веселина Атанасова изпълни свое ново стихотворение. С четене на текстове от предпочитани автори участниците споделиха последния неделен ден от септември с книга в ръка заедно с други любители на четенето. Чуха се откъси от произведения на Дора Габе, Йордан Радичков, Ангел Каралийчев, Леда Милева, Ран Босилек, Джани Родари, Езоп, Лафонтен и др.