Ловците ще имат свой дом до една година
Ловците ще имат свой дом до една година / DarikNews.bg, архив

Ловно-рибарското дружество в Добрич ще има свой ловен дом до една година, съобщи председателят на УС на сдружението Илия Михайлов. След 5-годишни усилия, преди месец предвиденият терен от 3 декара в местността „Кобаклъка” е бил преобразуван от горски в частна държавна собственост.

Започнало е проектирането на сградата, която ще се намира близо до стрелбището. Върху 250 кв.метра разгърната площ ще се изгради зала за около 40 души, кухненски бокс, две спални помещения. Ловната хижа ще се прави изцяло със средства на дружеството от приходи от стопанска дейност и чрез спонсори, поясни Михайлов. Необходими са около 100 хил. лева. Ако дружеството успее да осигури този финансов ресурс, домът ще бъде открит за Деня на Добрич на 25 септември 2015 година.

Михайлов припомни, че ловците са имали своя база в Кобаклъка, построена с техен доброволен труд и средства. Преди 20 години обаче имотът е бил отнет поради липса на необходимата документация.

Началото на ловния сезон за отстрел на дребен местен дивеч и дива свиня  е бил официално открит на 4 октомври. В добричкото сдружение членуват около 1000 ловци, обединени в 35 дружини. Ловната площ на дружеството е 119 хил. хектара.

В началото на сезона в с. Бенковски е отрита новата ловна хижа на местната дружина. Задачата пред нас е с помощта на дружеството, спонсори и доброволен труд всяка дружина да си изгради собствена база. Вече имаме около 12 такива, посочи Илия Михайлов.

Той допълни, че ежегодно за подхранване на дивеча се закупуват минимум 25 тона царевица, 12 тона люцерна и 2 тона сол, които разпределят по дружините. Осигуряват се и допълнителни запаси чрез спонсори, изграждат се хранилки. Тази година са разселени 1500 фазана и 500 яребици, което е благоприятно за нарастването на популацията.