Кръстовден е !
Кръстовден е ! / Дарик Добрич - архив

 

Днес е Кръстовден. Българската православна църква чества въздвижение на светия Кръст Господен. На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Поклонение на светия Кръст Господен се извършва четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

На Кръстовден се спазва строг пост. Празникът е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1. Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.

Всяка година в нощта срещу Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където според преданието се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос. По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия. Рано сутринта пък се отслужва водосвет на самия кръст - символ на мястото. До него се стига по стълби отстрани, на които са построени 12 параклиса с имената на 12-те апостоли.

Според родната традицията на днешния ден нощта и денят се кръстосват и настъпва есенното равноденствие.