Контролират износа на дървесина с нова технология
Контролират износа на дървесина с нова технология / община Тервел

Въвежда се нова технология за контрол и проследяване на дървесината в горите. Държавните ловни стопанства в Североизточна България ще маркират допълнително добива с цел да се избегне незаконният износ на дървесина, съобщи директорът на Държавно ловно стопанство – Тервел Цветелин Миланов.

Освен с контролната горска марка, трупите вече ще се маркират с пластмасови пластини в сигнални цветове, всяка с индивидуален идентификационен номер. Първите количества пластини ще пристигнат в понеделник  - 5 октомври, и веднага ще започне полагането им върху дървесината. Годишно в стопанството се добиват около 50 хиляди пространствени кубични метра дърва. На един пространствен куб.м. дървесина ще се поставя по една пластина.

Започнала е подготовката за зимния сезон. В стопанството се стягат машините, подготвя се груб и концентриран фураж за зимното подхранване на дивеча, а също солища и хранилки. Осигуряват се и дърва за местното население.

71 хил.декара площи се подготвят за есенно залесяване с фиданки от цер, каза още Миланов. В засаждането ще участват и децата от кръжока „Зелени патрули” на СОУ”Йордан Йовков” в Тервел.