Концесионери прогнозират фалити по морето без промени в закона
Концесионери прогнозират фалити по морето без промени в закона / Дарик Добрич

Масови фалити ще залеят Черноморието, а плажните ивици ще опустеят, ако Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не бъде променен спешно, коментираха за БТА от Асоциацията на концесионери и наематели на морски плажове у нас.

Според концесионерите за последните няколко години заради драстичното покачване на концесионните такси и утежняващите задължения повече от десет концесионери са оставили ивиците си. „На практика се получава така, че стопаните не получават печалба. Не могат да си възвърнат инвестициите, не могат да си платят концесионните такси и пазарът ги изхвърля", заяви председателят на Асоциацията Иво Стефанов.

По данни на Стефанов повече от 70 са били неохраняемите плажове миналата година у нас. Още по-голям бил проблемът, че именно заради високите такси и при сегашните
условия никой не се явявал на конкурси.

От четири години по Черноморието няма нито една нова концесия за плажна ивица", заяви Стефанов.

Той обясни, че концесионните такси съставляват едва половината от сумата, която един концесионер инвестира, за да изпълни минималните изисквания за поддръжка на ивицата. Малко на брой нови стопани са намирани чрез търгове за наемане, но и за тях няма върволица от кандидати.

За плаж дълъг 3 км, трябват 30 спасителни поста с поне 50 спасители. Това прави 50 000 лева разход на месец, пресметна д-р Андрей Найденов, председател на Асоциацията по водно спасяване. Други 15 000 лева струва месечната поддръжка на линейка с екип. За почистването на плажа ще отидат още 5 000 лева месечно. Дотук общо разходите отиват към 75 000 лева месечно, без да включваме концесионната такса и още много други плащания за поддръжката и добрия вид на ивицата, обясни
Найденов.

Сега концесионери и наематели чакат приемането на новите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те вече са разгледани в две ресорни парламентарни комисии и до няколко седмици трябва да бъдат гласувани на първо четене в Народното събрание.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски каза, че предложените промени отговарят на исканията на бранша. Предложенията до голяма степен връщат старите положения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - преди пренаписването на закона от бившите управляващи. Едно от тях е промяна на свободната зона от 50 до 30 процента в зависимост от категорията на плажа.

Сред най-неблагоприятните за концесионерите промени през миналото лято беше намаляването на площта от плажа, върху която може да се развива търговска дейност. Според сегадействащите правила тя е не повече от 1 на сто от "активната" площ на плажа. Проектът за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие връща старото положение - обектите могат да са 2 на сто, но не от активната, а от цялата площ на ивицата, каза Михалевски.

През февруари м.г. депутатите забраниха всякакви преместваеми обекти в зона А, т.е. на 100 метра от брега. Съпротивата от кметове, концесионери и наематели е много голяма, а и така предложените текстове бяха нереалистични, допълни депутатът. Сега Михалевски предлага тази забрана да не се отнася за обектите за "търговски, увеселителни и други обслужващи цели". Единственото ограничение е те да не са по-високи от 1 етаж.

Концесии за морските плажове у нас се дават от 1998 година, но никога досега политиците не са вземали предвид становището на концесионерите. От бранша признават, че сега за първи път държавните институции са поискали да чуят проблемите им и подготвените законови промени целят да спасят концесионерите от фалит.