Кметът на Добрич Йордан Йорданов
Кметът на Добрич Йордан Йорданов / netinfo
Общинският съвет проведе тържествена сесия, посветена на Деня на Добрич
С тържествена сесия на Общинския съвет бе отбелязан Денят на Добрич. В органовата зала присъстваха всички депутати от Добричкия регион – адмирал Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, Даниел Петков, д-р Хасан Адемов и Красимир Янков.



Гости на събитието бяха генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов и генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

Ден на Добрич
Дарик Добрич

Гости на Добрич и на празничната сесия бяха и представители и делегации на побратимените градове Залаегерсег, Измайл, Първомайск и Кавадарци, както и членове на Сдружение „Култ към героите” от Констанца.

Ден на Добрич
Дарик Добрич

Присъстващите аплодираха и почетните граждани на Добрич Хари Летау, Галина Дурмушлийска, арх. Венелин Жечев, Атанас Пеев, Петър Крумов и Райко Тонев, както и носителите на почетния знак на общината Веселин Бончев и Михаил Стоев.

Ден на Добрич
Дарик Добрич

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев припомни в изложението си историческите събития, свързани с връщането на Южна Добруджа в пределите на България и белязали през миналия век нашия регион.

В словото си кмета на Добрич Йордан Йорданов акцентира на обявяването само преди дни на Добрич за Град на българската бойна слава. Той припомни, че инициативата бе популяризирана още преди две години.

„Добричката епопея не е само едно от най-значимите сражения на добруджанския фронт през Първата световна война. Добричката епопея нарежда нашия град редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан – велики епопеи на българския боен дух и на жертвоготовността за свободата на отечеството. Добричката епопея е един от тези уроци на историята, които ни срещат с онова усещане за чест, дълг, родина, превърнало се за съжаление в непонятен анахронизъм. Това са уроци, които ни учат на себеуважение”, заяви Йордан Йорданов.

Той посочи още, че тази сесия е първата за Общинския съвет и за Добрич като Град на българската бойна слава и че Добрич и Тутракан са първите градове в България, получили това звание с единодушно решение на парламента.

Ден на Добрич
Дарик Добрич

Пред гостите на сесията бяха прочетени поздравителни адреси от Президента Румен Радев, Председателя на парламента Цвета Караянчева, от премиера Бойко Борисов, от Националното сдружение на общините, БЧК, добричкия Административен съд и др.

Поздрав към присъстващите отправиха възпитаниците на Арт център "Палитра".

Ден на Добрич
Дарик Добрич

Ден на Добрич
Дарик Добрич