Клуб Златна ябълка пази народните традиции и обичаи
Клуб Златна ябълка пази народните традиции и обичаи / Дарик Добрич

Коледарска дружина е сформирана в клуб "Златна ябълка" към СОУ "Св. Климент Охридски" в Добрич, разказа за Дарик ръководителят на клуба - педагогът Руска Симеонова. Осем от нейните възпитаници - третокласници, разучават коледарски наричания, послания и песни и ще поздравяват в навечерието на празниците своите съученици, родители, преподавателите в училището, пожелавайки им здраве и светли дни.

Дружинката вече дава и обучения - учениците помагат на възпитаници на ЦДГ №10 "Слънчице" в Добрич да разучат традициите на коледуването. Дейностите се провеждат по проект "Наследниците", реализиран от детското заведение.

Клуб "Златна ябълка" съществува от 7 години, уточни Руска Симеонова. Той не е отворен за външни посетители, а функционира с учениците от начален курс, на които тя преподава, като паралелката е с профил "хореография". Децата разучават ценностите на българския фолклор, разглеждайки освен танците и песните, така също и преданията, легендите, ритуалите, свързани с религиозните празници и имените дни.

"Дори да не продължим да се занимаваме с изкуство, е важно да знаем повече за народните традиции и обичаи", оценява работата в клуб "Златна ябълка" третокласникът Христомир Колев, който е и станеник на коледната дружинка.

Следващата изява на групата е на 20 декември в Етнографската къща, където те често провеждат занимания.

Клуб "Златна ябълка" пази народните традиции и обичаи
netinfo