Китайска инвестиция за над 1 млрд. долара в Североизточна България
Китайска инвестиция за над 1 млрд. долара в Североизточна България / БГНЕС

За първи път в България НЕК подписа договор за присъединяване на вятърна електрическа централа към електроенергийната система, който договор не обвързва страната ни със задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциална цена и не оказва влияние върху разходите за електрическа енергия на потребителите, съобщиха от Националната електрическа компания.

На основание сключения договор с участието на китайски инвеститор НЕК ЕАД няма ангажимент да изкупува електрическата енергията от ВЕИ парка. Тази енергия ще се продава на пазарен принцип на свободния пазар, като търсенето и намирането на пазар остава ангажимент единствено на инвеститора. Планираните инвестициции са за над 1 млрд. лева. и включват изграждането на подстанция и съпътстващата парка електрическа мрежа, която инвеститорът безвъзмездно ще предостави на собственика на електропреносната мрежа.

В държавния бюджет се предвижда да постъпят над 100 млн.лв. под формата на данъци и такси при вноса на техническото оборудване. Допълнително още 5.4 млн. лв. ще постъпят в общинските бюджети в Североизточна България, където се предвижда изграждането на ВЕИ парка. За своя сметка фирмата инвеститор ще обнови и част от съществуващата в района общинска пътна инфраструктура и ще изгради над 200 км общински пътища, които ще предостави на общините за безвъзмездно ползване. В процеса на изграждане и експлоатация на ВЕИ парка ще бъдат ангажирани над 750 души. Осъществяването на проекта ще ускори темпа на растеж на брутния вътрешен продукт на страната с 1.2%.