Изпити по БЕЛ държат зрелостниците и седмокласниците
Изпити по БЕЛ държат зрелостниците и седмокласниците / Дарик Добрич

Днес и на 20 май ще се проведат двата задължителни зрелостни изпита - по БЕЛ и избран предмет за 12 клас и външното оценяване по БЕЛ и математика за седмокласниците.

925 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература в Добричка област, която е започнала без проблеми, съобщи началникът на РИО Любомир Тодоров. Заявления за изпита бяха подали 1005 ученици, но 54 от тях не са били допуснати до матурата, тъй като са се провалили на поправителната сесия по предмети от учебния материал за 12 клас. Други 26 зрелостници не са се явили на матурата по лични причини. Зрелостният изпит по български език и литература се провежда в 14 училища в Добричка област. Зрелостниците тази година са с над 200 по-малко от м.г., посочи Тодоров.

Седмокласниците, които ще се явят на НВО са около 1300 - в 61 училища. Има 4 сгради, където ще се състоят едновременно и двата изпита - за 7 клас и зрелостниците - това са средните училища в Оброчище, Шабла, Балчик и Крушари.

На 20 май 247 зрелостници са заявили, че ще държат изпит по География и икономика; 239 - Биология; 236 - Английски език; 153 - Философия; . Най-малък интерес има към Руски език - трима; Химия - 7 и Френски език - 9.

Изпитът на абитуриентите започва в 8.00 ч., когато ще бъде даден инструктаж и ще се отворят темите. Реално учениците ще започнат да работят 40-ина минути по-късно, каза Тодоров. Продължителността е 4 часа, а за ученици със СОП - 6 часа. Те са общо трима в областта, имат консултанти, и ще бъдат изпитвани в една стая.

При седмокласниците изпитът започва в 10.00 ч. Те държат два модула по БЕЛ - първият е 60 минути, вторият - 130 минути. Децата със СОП в 7 клас са две.

Във всички училища в Добричко, където има изпити, са монтирани камери за видеонаблюдение с връзка он-лайн с МОН и РИО. В училищните комисии има доброволци - родители, които ще присъстват при огледа на стаите, запечатването и разпечатването им, при отварянето на изпитните материали. Те ще следят за реда в коридорите, както и видеонаблюдението. Според Тодоров основният начин да се „препише" на изпитите всъщност е на тестовата част, където могат да се диктуват отговори отвън чрез технически средства. По тази причина, преди изпитите, бе оповестено от МОН, че въпросите на теста ще бъдат поднесени в различен ред на всички ученици.