Излезе книгата „115 години Сдружение Ловно-рибарско дружество – Добрич”
Излезе книгата „115 години Сдружение Ловно-рибарско дружество – Добрич” / Дарик Добрич

Излезе от печат книгата „115 години Сдружение Ловно-рибарско дружество – Добрич”, която проследява историята на няколко поколения ловци и риболовци от 1897 година до сега. На премиерата присъстваха съставителите на изданието – Илия Михайлов, председател на УС на сдружението, ръководителят на ловно-рибарското дружество Петър Петров и журналистът Николай Мирчев. Книгата излиза с клеймото на издателство „Мартине” в тираж 1500 бройки. Цената й е 5 лева и може да се намери в дружеството.

Михайлов сподели, че не е виждал друго подобно издание, което да отразява толкова цялостно дейността на едно ловно-рибарско дружество. Единственият период, за който съставителите не са намерили официална информация, е времето на румънското управление на Южна Добруджа. През 1940 година всички архиви са били отнесени от румънските власти и историята е писана само по спомени на тогавашни ловци и риболовци.

70 страници от книгата, която съдържа и богат снимков материал, са посветени на дейността на 35-те ловни дружинки. В тях са обединени 1200 ловци, между които и 8 дами. Най-изявената от тях е Момка Манова. Ловно-рибарските дружини разполагат с 119 000 хектара ловна площ. Една от основните цели на изданието е да покаже, че ние не само отстрелваме животни, но и се грижим за подхранването и опазването на дивеча, подчерта Илия Михайлов. За последния ловен сезон от сдружението са закупени и разнесени по дружинките 40 тона концентриран фураж, 15 тона груб фураж и 2 тона сол. Основен момент в дейността е и изкуственото разселване и развъждане на дивеча.

Добричкото сдружение има и международна дейност. През 2009 година е сключен договор с Асоциацията на ловците и риболовците в Констанца, като са организирани съвместни ловни събори.

Сдружението имаше сключен договор през 2006 година с община Добричка за стопанисване на рибния ресурс на язовир Минково. „Там години наред се работеше с подрастващи, като ги учехме не само на риболовни умения, но и на любов към природата. Всяко обучение на деца завършваше със състезание по риболов и награждаване на най-добрите”, сподели Михайлов. Договорът е бил за 10 години, но е прекратен от община Добричка, а язовирът е бил отдаден на концесия. Сдружението обаче е собственик на фазанария, хижа и стопански постройки и е дало около 5 хил.лв. за зарибяване и охрана. Според Михайлов общинските съветници от община Добричка са пренебрегнали общественополезната дейност, която сдружението извършва на язовира и са предпочели да прекратят договора и да сключат нов с концесионер.