20 години Антимовски хан
20 години Антимовски хан / Дарик Добрич
20-годишнината на изданието "Антимовски хан" ще бъде празнично отбелязана в Дом-паметник „Йордан Йовков“ от 18.00 ч. Вечерта е под наслов „Антимовски хан и приятели - 20 години заедно“ и ще включва литературни и музикални изпълнения, с гости и от страната. 

Изданието съществува от 1997 г., като първата подкрепа му дава бизнес дамата Ваня Янкова. До 2009 г. „Антимовски хан“ излиза като вестник - ежемесечник, след което става списание с периодика четири книжки годишно, каквото е до днес.
 
Пред Дарик главният редактор Сашо Серафимов и Рада Въртунинска от редколегията разказаха, че идеята да се роди „Антимовски хан“ дошла в годините след прехода заради липсата на страници за литература в ежедневниците. „Хората имаха потребност да знаят какво пишат местните творци, какво мислят за случващото се наоколо“, подчерта Въртунинска. Формулировката „Издание за животопис и култура“ е измислена от първия главен редактор на вестника Драгни Драгнев. Това е много важно, защото изданието не е само литературно, не е критическо, ние описваме живота, какъвто той тече през нас и край нас, казват писателите. С превръщането на изданието от вестник в списание е намаляла публицистиката за сметка на литературата. Серафимов отбеляза, че това е логично, тъй като сега злободневните коментари и реакциите на моментните събития са обекти във Фейсбук, а не в медиите, което според него не е добре.
 
Списанието продължава успешното сътрудничество с общините от Добричка област, които са и спомоществователи. Има и много дарители, благодарение на които излиза изданието, запазвайки периодиката си през годините. Кметовете на общините и благодетелите ще получат специални грамоти „Територия на духа“ и „Радетел на духа“, подготвени от редколегията на „Антимовски хан“ за 20-годишнината. С благодарност за неоценимата подкрепа, в грамотите е записано: „Вашият жест направи възможното, щото Хана да шества вече двадесет години из българско. Да приютява творци от различни географски ширини, да е вестител на най-хубавото от съвременната българска култура, да носи духа на времето и да разказва за огромните духовни пространства на българина, за неговия талант и безкрайно въображение. Единствено важно е колко карата е талантът и колко човечества ще го четат, защото всяка хубава книга е столица.“
 
Попитан за бъдещето на изданието, главният редактор отбеляза, че дори нещо да наложи спирането на „Антимовски хан“, както това се е случвало през годините, някой ден изданието отново ще изплава във водите на българския литературен океан, редом с другите лодки на периодичните издания.
 

"Нещо за четене" - епизод 49: "Антимовски хан", посветен на Дора Габе
Дарик Добрич