/ Дарик Добрич
Йордан Дафов откри Седмицата на камерната музика в Добрич
97271
Йордан Дафов откри Седмицата на камерната музика в Добрич
  • Йордан Дафов откри Седмицата на камерната музика в Добрич
Седмицата на камерната музика „Проф. Константин Илиев“ в Добрич бе открита официално в присъствието на маестро Йордан Дафов – диригент на добричкия оркестър през 70-те и 80-те години на ХХ век. „Чест за мен е да бъда в града, където са минали двайсет и петте най-хубави години на моя живот – с музика, приятелства и общество, което и досега е в паметта ми и няма да изчезне оттам“, каза пред публиката Дафов.

Той се върна назад във времето, когато са били заедно с композитора и диригент Константин Илиев в Добрич, тогава Толбухин. Илиев пребивава в града 6 години – в тежък за него момент на изгнание от родната му София, но превръщайки ги в мисия и създавайки през 1975 г. ежегоден цикъл концерти с камерна музика. „Този жанр с чистота, дълбочина и сложност е лишен от всякакви външни ефекти и показност, по-трудно достъпен за широка публика, и Илиев си даваше сметка“, каза Дафов, но подчерта, че композиторът  успява да привлече всички известни български изпълнители на местната сцена и провокира вниманието на публиката към сериозна музика и оценка на майсторството на големите майстори.

„Седмицата на камерната музика доби в годините своя облик, авторитет и значение не само за града, но и в страната, защото се знаеше, че в Толбухин става нещо хубаво, необичайно и интересно“, каза Дафов със сълзи в очите. Той подчерта, че фестивалът в Добрич е осигурил топъл прием на изпълнителите и ги е накарал да почувстват, че „в изкуството няма малки и големи градове и културната взискателност и равнище на слушателите тук не отстъпват на столицата“.
 
Той определи като много точно решението да бъде кръстен фестивалът на името на създателя си – големия артист, композитор, диригент, педагог и хуманист Константин Илиев. „Така се сродява делото му с необятната шир на Добруджа, гласовете на нейните птици и ветрове, багрите и звуците на нейните изгреви и залези, с дълбокото дихание и вечната песен на тази земя“, заяви маестро Йордан Дафов.
 
Той сравни личността на Константин Илиев с откривателя Фернандо Магелан, заради сблъсъка му с общественото неразбиране, злонамереност, завист, отхвърляне и много трудности. Мнението за него е било полярно, имало е яростни действия срещу личността и творчеството му в тежките в българския обществен живот години през втората половина на ХХ век. Но, според Дафов, Илиев винаги е имал сила и вяра да преодолява пречките и е успял да популяризира българската култура, издигайки я и изравнявайки я с европейската. „Ярка фигура, силна и волева натура, той е един от създателите на нашето оперно и симфонично дело, автор на магистрални творби, вдъхновител на млади музиканти и композитори. Борбата за ново изкуство го извежда на върха. Той е един от големите майстори, като композиционното му творчество често изпреварва по време творбите на неговите колеги и от Изток и от Запад“, каза Дафов за Илиев. /чуйте всичко, което каза в Добрич Йордан Дафов в аудио файла/
 
Седмицата на камерната музика продължава до 11 май с концерти всяка вечер от 19.00 часа в Огледална зала. В програмата на всички събития са включени произведения на Константин Илиев, тъй като през 2018-а се отбелязват 30 години от неговата кончина.