/ Дарик Добрич
104 проверки са извършили през първия месец на годината от Дирекция „Инспекция по труда” – Добрич в предприятия, свързани с търговия, ресторанти и преработваща промишленост. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 16 проверки. При проверките са установени общо 384 нарушения и са съставени 40 акта.

Зимата продължава да вилнее в Добричка област

В студеното време от Инспекцията по труда правят засилени проверки на обекти за работа на открито. Има служители на обходи и в областния град и в региона, съобщи началникът Ангел Петков. Не са открити нарушения засега, няма подадени сигнали за такива. Спряна е работата по водния цикъл, както и по санирането на жилищни сгради. От Инспекцията по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат специални мерки за опазване живота и здравето на работещите, предвид опасното и студено време през седмицата. Самоосигуряващите се, като продавачите на мартеници например, се грижат сами за здравето си, посочи Петков.

При работа на открито трябва да се прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците и да се предприемат съответните мерки за минимизиране на риска - промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, осигуряване на подходящо работно облекло, на лични предпазни средства или средства за колективна защита, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки и други. Трябва да бъде осигурено наблюдение или средства за комуникация с работещите на открито на изолирани работни места, както и първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

При ниски температури оптималните стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения варират между 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа.