Художествен пленер на НУИ Добри Христов в Двореца - Балчик
Художествен пленер на НУИ Добри Христов в Двореца - Балчик / netinfo

"Двореца" в Балчик е домакин на годишна учебно-творческа практика "пленер" на учениците от осми клас, специалност "Изящни изкуства" и "Рекламна графика" в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" -  Варна.

Практиката е част от учебната програма на учениците, като на нея те усвояват основните принципи при рисуването на пейзаж от натура. Прилагат знанията си за композиция и композиционен център. Работят в свободни техники, акварел, пастел, креда, като същевременно преподавателите им стимулират техния свободен изказ, различаващ се от дисциплината в рисуването на учебния етюд.

Художествен пленер на НУИ Добри Христов в Двореца - Балчик
netinfo


Сред уникалната природа на архитектурно-парковия комплекс ще рисуват 24 ученици, водени от своите преподаватели: Свилен Георгиев - художник от Варна, дългогодишен преподавател в школа "Дедал" и Надя Антова - скулптор, автор на няколко самостоятелни изложби и участник в културния живот на Варна. И двамата са професионалисти в своята област и учители по рисуване и скулптура в НУИ "Добри Христов" Варна.
Любопитен е фактът, че и двамата са възпитаници на училището, в периода когато специалността "Изящни изкуства" се заражда.
Художествен пленер на НУИ Добри Христов в Двореца - Балчик
netinfo


Ако в следващите дни посетите "Двореца" в Балчик, ще можете да видите младите творци, насядали със своите папки и стативи по алеи, пейки, край морето или около културните паметници в комплекса. Пленерът ще продлжи до 22 май.