ХГ спечели участие в проект на Националната мрежа за децата
ХГ спечели участие в проект на Националната мрежа за децата / http://nmd.bg

Хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ в Добрич, заедно с още 12 училища в страната ще участва в проект „Училището като център в общността“ на Национална мрежа за децата (nmd.bg).  За участие в проекта са се съревновавали 167 училища.

„Идеята е за първи път в България да се приложи моделът на общностните училища, който все повече се налага като добра практика в над 55 държави. Целта е така да се организират ресурсите на училищната общност, че учениците реално да са в центъра й и да постигат оптимални успехи, а училищата, семействата и партньорите - заедно - да подобряват и своите възможности, и тези на обществото” посочват от Хуманитарна гимназия.

Официалният старт на проекта е даден във Френския културен институт в София с кратко представяне на 13-те одобрени български училища и публична лекция на Крис Джоунс - международен образователен експерт от Великобритания. Според нея учениците на 21-ви век трябва да бъдат конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни към различните културни среди и да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще.

В рамките на проекта вече е проведено интензивно обучение на представители на включените в проекта училища, водено от Крис Джоунс и Елена Фомина - изпълнителни директори на мрежите от общностни училища във Великобритания и Русия.
„Започваме едно вълнуващо пътуване от 155-годишна традиция, училищна култура и ценности към енергично модернизиращо се училище на 21-ви век. Амбицирани сме да придобиваме все повече белези на истинска учеща се общност от близо 2 500 учители, ученици, родители, служители и партньори”, посочват от Хуманитарна гимназия –Добрич.