Гледат искане на румънски съд за налагане на финансова санкция на добричлия
Гледат искане на румънски съд за налагане на финансова санкция на добричлия / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич разгледа искане на Съд Липова 1 в Румъния за налагане на финансова санкция 2 000 леи на 65-годишния Димитър Т. от Добрич. Той е осъден за причинено транспортно произшествие. Добричлията е управлявал автобус с българска регистрация, извършващ пътнически превози от Албена до Полша. Катастрофата е станала на 13 август 2008 г. около 21.40 ч.. Той е отивал в посока Дева-Арад с 27 пътници - полски ученици на възраст между 17 и 21 години. В населеното място Бързава, област Арад, поради прекалено висока скорост водачът е загубил контрол върху автобуса и го е преобърнал в канавка. 22-ма от пътниците са претърпели увреждания и са получили медицинска помощ.

Румънският съд е наказал Димитър Т. с условно лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца при 3 години изпитателен срок, както и да заплати 2 000 леи за разходите по делото. На 10 август т.г. 2011 г. по компетентност на Окръжен съд - Добрич е изпратено искане за събиране на финансовата санкция.

Днес адвокатът на добричлията представи пред съда два банкови документа, удостоверяващи, че наложената финансова санкция е била заплатена в деня на влизане в сила на присъдата - 19 май т.г.. Защитникът посочи, че оригиналните банкови бордера са приложени по румънското дело. Окръжен съд - Добрич разпореди да бъдат изпратени на Съд Липова 1 копия на платежните документи и да се изиска справка, дали те са приложени по наказателното дело, която трябва да пристигне до 15 декември т.г.. Делото ще се гледа на 19 декември.