Гледат дело срещу търговец, използвал фалшиви документи
Гледат дело срещу търговец, използвал фалшиви документи / netinfo

Добричкият окръжен съд даде ход на наказателно дело срещу 53-годишният Илия Иванов от Генерал Тошево. Той е обвиняем за това, че в периода 14 октомври 99-та година до 14 юли 2000 г. е използвал пред НАП документи с невярно съдържание - данъчни фактури към справки-декларации по ЗДДС  и така е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения.

Делото се гледа повторно от Добричкия окръжен съд. На 18 юни миналата година  подсъдимият е признат за виновен, че като пълномощник на ЕТ „НИКО-99-П.М."  с цел да осуети установяването на данъчни задължения в особено големи размери - 1 078 358 лв. е водил счетоводна отчетност  и ползвал счетоводни документи с невярно съдържание. Тогава Илия Иванов е осъден на 2 години „лишаване от свобода", тъй като делото се гледа като съкратено съдебно следствие.

Апелативен  съд - Варна отмени присъдата в наказателно-осъдителната част като  констатира, че неправилно е бил проведен разпит на подсъдимия след като вече е бил даден ход на делото като съкратено съдебно следствие. 

Днес  адвокатът на подсъдимия заяви, че той не е извършил престъплението и  ще даде обяснения след изслушване на всички свидетели.

Добричкият  окръжен съд разпита счетоводителя, обслужвал фирмата на Илия  Иванов през 1999 година. Според него клиентът му е имал към декември 1999 г. задължение по ЗДДС около 48 хил. лева.  За да не го плаща на държавата се е свързал с хора от Варна, които са взели пет негови кочани с фактури и печата на фирмата. Те са издавали фактури от името на Иванов за покупка на зърно  в обеми, каквито ЕТ „НИКО-99-П.М." никога не би могъл да направи.
Съдът прие експертиза на подписите върху  тези фактури, която показва, че част от тях са оформени и подписани от Илия Иванов, а друга част са оформени и подписани от други лица.
На  следващото заседание по делото на 1 март 2010 г. трябва да бъде изслушана тройна съдебно-счетоводна експертиза. За тази дата са призовани за разпит още 5 свидетели.