Генерал Тошево почита героите - летци Венко Савов и Йордан Тенчев
Генерал Тошево почита героите - летци Венко Савов и Йордан Тенчев / netinfo

На 27 август се навършват 23 години от гибелта на военните летци кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев, информират от община Генерал Тошево. Двамата герои се разбиват при изпълнение на воинския си дълг със самолет МИГ-21У, избирайки вместо да катапултират, да изведат авариралата машина извън пределите на града, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево

Те са удостоени посмъртно със званието "Почетен гражданин" през 2000 г. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града. В близост до лобното им място, на 27 август 1996 г., по инициатива на общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, бе открит паметник, пред който всяка година се полагат венци и цветя от името на общинския съвет, общинска администрация, обединено детски заведение "Пролет" и признателни граждани.

Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия "Юрий Гагарин" в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.
Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.