Екстрадират румънец, разследван за източване на банкови карти
Екстрадират румънец, разследван за източване на банкови карти / Sofia Photo Agency

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд Добрич от 15 май тази година, с което е допуснато предаването на румънския гражданин Данут Балан на властите в Република Германия. Близо месец след първоначалния арест на 35-годишния румънец, задържан на ГКПП Кардам на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в Хайлброн, той ще бъде екстрадиран в Германия, за да бъде разследван за фалшифициране на разплащателни средства и компютърна измама.

Германските власти очакват предаването на Балан, за да му предявят обвинение за това, че през периода октомври – ноември миналата година, заедно с други лица копирал данни от чужди банкови карти. Фалшификатите били предоставяни на шофьори на ТИР, за да зареждат гориво с тях. Разследващите посочват в ЕЗА, че с копираните разплащателни средства Балан извършил многократно зареждане с гориво на различни бензиностанции в Германия и причинил обща щета на засегнатите в размер на 14 000 евро.

Както при първоначалния арест и на делото за екстрадицията пред Добричкия окръжен съд, така и пред втората съдебна инстанция румънецът отрича да има нещо общо с престъпленията, за които Германия го издирва. Защитата му настоява, че в ЕЗА не е посочена точната квалификация на деянието, за което се иска предаване му в Германия. Адвокатът посочва, че разследващите не са уточнили дали Балан е част от организирана престъпна група и каква точно е ролята му в нея. Той допълва, че подзащитният му никога не е бил издирван в Румъния.

От Варненския апелативен съд посочват, че румънският гражданин е привлечен под отговорност за тежко престъпление, описано в ЕЗА. Всички документи, които германските власти са предоставили имат реквизитите, посочени в ЗЕЕЗА и няма законови основания за отказ от предаването му. Решението на Апелативния съд е окончателно.