/ Дарик Добрич
Земеделските стопани вече могат да заверяват онлайн еднодневни договори, информират от Дирекция „Инспекция по труда“ Добрич. Стартира работата на новия програмен продукт за издаването на образците, изграден по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. Програмният продукт https://ednodnevni.gli.government.bg/ipsts позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат регистрирани онлайн по всяко време, включително в извънработното за администрацията. От началото на февруари е достъпна за външни потребители системата, която има за цел да облекчи земеделските стопани при администрирането на процеса по наемане на работна ръка по силата на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т.нар. еднодневни трудови договори. Подготвено е и подробно Ръководство за работа с програмния продукт, предназначено за външните потребители.
 
Инструкции за работа със софтуера, достъпът до системата и до ръководството е осигурен чрез специален банер на сайта на ИА ГИТ http://www.gli.government.bg и през рубриката „Административно обслужване“, подрубрика е-Услуги http://gli.government.bg/page.php?c=67&d=2790. С надградената система се цели да се намали времето за цялостното администриране на еднодневните трудови договори. Тя има функция за директно генериране на данни за наето лице, когато то вече е работило при даден работодател. За да бъде сключен трудовият договор, той трябва да бъде разпечатан в два идентични екземпляра и подписан от двете страни. Изискване на българското законодателство е трудовият договор да бъде сключен писмено.
 
Контролът  по спазване на трудовото законодателство в дейност „Растениевъдство“ остава  приоритет за Агенцията и през 2017 г., тъй като тя остава рискова както по отношение на възникването на трудовите правоотношения, така и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.