/ ОД на МВР Силистра
Близо два пъти са намалели регистрираните престъпления в Силистренско през юли 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година. През юли т.г. са регистрирани 60 престъпления, от които 53 криминални и 7 икономически, което е с 47% по-малко от юли 2017 г.

Това отчете на брифинг комисар Мартин Недялков, заместник-директор на ОД на МВР-Силистра, и подчерта, че единственото тежко престъпление през текущия месец – грабеж над възрастен човек в Тутраканско, е разкрито в рамките на десетина дни, а извършителят е с постоянна марка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата на мобилните мобилните екипи в селата без постоянно полицейско присъствие остава основен приоритет и през идния месец, посочи комисар Недялков.  По думите му, резултатите от проведените през изтеклия месец 32 срещи в 20 населени места показват, че обстановката в областта е спокойна, няма данни за имуществени престъпления и нарушения на обществения ред.

Продължава активната разяснителна кампания във връзка с телефонните измами по селата и провеждането на специализирани полицейски операции, включително и през тъмната част на денонощието.

Основен ангажимент в момента е противодействието на африканската чума по свинете в пограничните райони. Екипи на партулно-постовата дейност извършват строги проверки на автомобилите, превозващи дивеч, фуражи, животни и птици.

Следи се за намерени трупове на животни и птици и се поддържа постоянен контакт с Българската агенция по безопасност на храните. Проведена е среща с представители на Ловно сдружение „Сокол“ и Държавното горско стопанство и са набелязани мерки във връзка  с предстоящия ловен сезон.