/ Дарик, архив
Две книги на известни българи предстои да бъдат представени днес в Силистра. В Художествената галерия от 18:00 часа ще бъде представена книгата за Стоянка Мутафова “Добър вечер столетие мое “, с автор Мария Грубешлиева.

Биографичната книга „Добър вечер, столетие мое!“ представя живота на великата българска актриса Стоянка Мутафова – бурен, превратен и интересен, изпълнен със смешни и тъжни моменти и с много предизвикателства и успехи. Любимата актриса на поколения българи Стоянка Мутафова разказва искрено и с чувство за хумор за себе си и за хората, с които е живяла и работила. Мемоарите й са своеобразна галерия на нейното столетие – родена през 1922 година, тя и до днес продължава да играе на театралната сцена и да прави турнета.

"Пред пепелището на нестаналото българско общество"  – така проф. Иво Христов, доктор по социология на правото, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, е озаглавил новата си книга. Нейната премиера пред силистренска  публика ще се състои също днес  от 18.00 часа в в  синия салон на х-л "Данубе".

„Българското общество, освен че не се е случило, но се е превърнало и в пепелище” – какъв смисъл влага в тази жестока метафора авторът? Проф. Христов има отрезвяващ анализ, а ще отговори и на питанията на аудиторията.„България е страна, победена в Третата световна война... статутът й е на периферна територия със затихващи функции.... поставена е под военен, политически, икономически, финансов и културно-пропаганден контрол, осъществяван в две направления – външен геополитически и чрез марионетни вътрешни „елити”, които действат в убийствена комбинация... Възможен ли е изход от тази ситуация?”.  Трудни въпроси, още по-трудни отговори в книгата на проф. Иво Христов.