Две години затвор за разпространител на фалшиви пари
Две години затвор за разпространител на фалшиви пари / Dariknews.bg

Наказание 2 години лишаване от свобода при общ затворнически режим получи 37-годишният Ремзи Х. от Каварна, съобщават от Окръжен съд - Добрич. Той е признат за виновен в разпространение на фалшиви банкноти.

Престъплението е извършено през януари т.г.. Фалшивите банкноти - 20 броя с номинал 50 евро, той получил на 7-ми същия месец от румънски гражданин, с когото направил сделка за автомобилни гуми. Направил опит да продаде валутата в шуменско село, където имал роднини, както и в София, където се срещнал с двама купувачи, но те отказали да вземат банкнотите, защото били с ниско качество и си личало, че са копирани на цветен принтер върху обикновена хартия.

На 13 януари т.г. вечерта Ремзи се върнал в Каварна и отишъл в игрална зала, която редовно посещавал. Успял да пласира три от фалшивите банкноти, но служителите на казиното ги проверили и разбрали, че не са истински. Мъжът бил спрян, когато тръгнал да излиза от залата. Докато чакали полицията той посетил тоалетната и скрил там плика с останалите фалшиви пари, но впоследствие те били открити и предадени на властите.

В хода на досъдебното производство Ремзи Х. направил пълни самопризнания. По негова молба съдебният състав допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие.

Ремзи Х. има три предходни осъждания и е направил няколко опита да продаде фалшивите банкноти. Присъдата на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.